Het Belgische bedrijf Pannoc, dat OTC-geneesmiddelen, medical devices en cosmetica produceert, investeert 1,3 miljoen euro in haar site in Olen. Om zowel de productie voor eigen merken te vergroten als aan de vraag van derden te kunnen beantwoorden, was het noodzakelijk te vernieuwen.
Ook duurzaamheid en steeds strengere GMP*-wetgeving waren belangrijke drijfveren. Dit vertaalde zich onder meer in de samenwerking met ABC Cleanrooms & Vils voor de bouw van twee cleanrooms onder constante temperatuur en druk. Daarnaast werd er ook nieuwe software geïnstalleerd en een extra personeelslid aangeworven.
Het bedrijf produceert er zowel voor eigen merken als voor derden diverse OTC-geneesmiddelen, medical devices en cosmetica en wilde investeren om de productiecapaciteit te verhogen. Daarom verdubbelde het bedrijf de productieruimte en ging het van één naar twee productieruimtes zodat er simultaan geproduceerd kan worden.
Een extra ruimte om te produceren betekent ook dat er nieuw personeel aangeworven wordt. Daarnaast investeerde Pannoc in nieuwe software voor de sturing en monitoring van de productiefaciliteiten. De oude ruimte werd dan ook volledig omgebouwd en maakte plaats voor een nieuwe indeling met een nieuwe organis atieflow voor het personeel en alle goederen.
"We moesten investeren om alle bestellingen van onze klanten tijdig te kunnen verwerken. Daarnaast willen we in de toekomst ook nog grotere farmaceutische projecten aannemen en kozen we er daarom voor te anticiperen op de strenger wordende wetgeving. Het kwam er dan ook op aan om zowel uit te breiden als te innoveren", aldus Caroline Spaas, marketing & sales manager bij Pannoc.
Toenemende productie
Alles werd in het werk gesteld om de productiecapaciteit te verhogen. Niet alleen werd het aantal productieruimtes opgetrokken van één naar twee, in tegenstelling tot de oude infrastructuur staan deze ruimtes onder constante druk en hebben ze een constante temperatuur.
Zo bleef de temperatuur zelfs tijdens de hittegolf afgelopen zomer stabiel. Daarnaast werd er ook een hoogspanningscabine gebouwd om overbelasting van het stroomnet te voorkomen. Verder implementeerde Pannoc het innovatieve CleanConnect-monitoringsysteem waarmee de druk en temperatuur continu gemonitord en gestuurd worden.
Zo kan het bedrijf snel ingrijpen bij eventuele problemen. Ten slotte werden niet enkel de productieruimtes aangepakt, ook de stockageruimte werd geoptimaliseerd waardoor er nu 63 in plaats van 27 palletplaatsen ter beschikking zijn.
Lager energieverbruik
Bij de investeringen werd er ook rekening gehouden met een duurzamere productie met een lager energieverbruik. Daarom implementeerde Pannoc een waterzuiveringssysteem voor aqua purificata, het water dat gebruikt wordt voor de bereiding van geneesmiddelen en dus aan zeer strikte eisen voldoet.
Het waterzuiveringssysteem maakt gebruik van de nieuwste technologie: Reverse Osmose. Zo wordt er geen gebruik meer gemaakt van chemicaliën en zijn er minder afvalstoffen. Dit nieuwe systeem garandeert bovendien een constantere kwaliteit, snellere verwerking en er zijn meerdere afnamepunten.
Daarnaast vergen cleanrooms omwille van de constante druk en temperatuur heel wat energie. De vernieuwingen garanderen echter een energieverlaging van 60 % dankzij wanden uit geïsoleerde sandwichpanelen.
Strengere wetgeving
Ook de verstrenging van de GMP-wetgeving was een belangrijke drijfveer voor de vernieuwing. Zo anticipeerde Pannoc met deze investering op de strenger wordende wetgeving voor de productie van medical devices en cosmetica.
Hierdoor kan het bedrijf bovendien op zoek gaan naar grotere projecten aangezien de nieuwe installatie op een hoog niveau voldoet aan alle farmaceutische eisen.
"De kwaliteit en veiligheid van onze producten komen voor ons op de eerste plaats. Maar de impact van de strenge regelgeving mag niet onderschat worden. Als kmo moeten wij dezelfde voorschriften rond geneesmiddelen volgen als de multinationals in onze sector. En dat vraagt om een hele investering die we nu gemaakt hebben", aldus Caroline Spaas.
"Het waren grote investeringen voor ons bedrijf en dus ben ik zeer fier op het resultaat. Ik ben er zeker van dat we met Pannoc nu klaar zijn voor de toekomst", voegt Leo Spaas, Plant Manager bij Pannoc er nog aan toe.
*Good Manufacturing Practices of GMP is een kwaliteitsborgingssysteem voor de humane en veterinaire farmaceutische industrie, de cosmetische industrie en de voedingsmiddelenindustrie. (Belga)